Hoe hou jij je kleding langer zwart?

Hoe hou jij je kleding langer zwart?

Het kan erg frustrerend zijn als je zwarte kleding in de was vervaagd is, maar je hoeft het niet zo ver te laten komen. Door je aan een paar regels te houden tijdens het wassen voorkom je dat je favoriete zwarte kledingstukken hun kleur verliezen. Als dat niet genoeg is, vind je daaronder nog een paar trucjes die je kunt proberen.

1 Was je kleding minder vaak.

Hoe voorzichtig je je zwarte kleding ook behandelt en hoe veel voorzorgsmaatregelen je ook neemt tijdens het wassen, door het wasprogramma zal de verf vervagen, waardoor de kleding uiteindelijk vaal wordt. Om dit tegen te gaan moet je je zwarte kleding alleen wassen als het echt nodig is. Als je hier en daar een wasbeurt over kunt slaan, doe dat dan om de kleur mooi diep te houden.

2 Sorteer op kleur.

Was je zwarte kleding als het kan alleen met andere zwarte of donkere kleding. Verf heeft de neiging uit te lopen tijdens het wassen, maar als er geen lichte kledingstukken bijzitten die de zwarte verf op kunnen nemen, wordt de verf weer door de donkere kledingstukken zelf geabsorbeerd.
◦ Je kunt ze daarnaast ook nog sorteren op gewicht. Dan bescherm je de stof en de kleur van je meer delicate zwarte kledingstukken beter.

3 Was de kledingstukken binnenstebuiten.

De kant van de stof die in aanraking komt met de trommel van de wasmachine zal het meest slijten. Daardoor zal de verf daar eerder vervagen. Bescherm de buitenkant van zwarte kleding door elk kledingstuk binnenstebuiten te keren voordat je het in de wasmachine doet.

◦ Zwarte kleuren vervagen ook door de wrijving van de kledingstukken tegen elkaar.
◦ Door de wrijving beschadigen de vezels, en de uiteinden van die vezels is wat je ziet. Als de oppervlakte van de stof beschadigd is, zie je daar minder kleur, zelfs al is de verf niet vervaagd.
◦ Je kunt de hoeveelheid wrijving nog meer verminderen door de ritsen en haakjes dicht te doen.


4 Gebruik koud water.

Door warm water gaat er meer verf uit de stof verloren, dus felle kleuren en zwarte kleding worden eerder vaal als je ze op warme temperaturen wast. Was je ze op koudere temperaturen, dan blijft de verf langer mooi.
◦ Warm water maakt de vezels kapot, waardoor de kleuren eerder vervagen.
◦ Was je kleding op de koudst mogelijke stand. Het water mag niet warmer zijn dan 30ºC.

5 Gebruik het kortste wasprogramma.

Net zoals je je zwarte kleding zo min mogelijk in de was moet doen, moet je ook proberen het wasprogramma zo kort mogelijk te houden. Hoe minder lang je kleding in de wasmachine zit, hoe kleiner de kans is dat de verf kan uitlopen.
◦ Een programma voor delicate stoffen werkt goed, maar je moet natuurlijk wel een programma kiezen afhankelijk van hoe vies je kleding is en van welke stof de kledingstukken zijn gemaakt.

6 Voeg een speciaal wasmiddel toe.

Tegenwoordig bestaan er allerlei speciale wasmiddelen voor donkere stoffen. Deze middelen helpen de verf vast te houden tijdens het wasprogramma, waardoor je kleding minder snel vaal wordt.
◦ Als je geen wasmiddel hebt dat voor donkere kleding is bedoeld, gebruik er dan eentje die geschikt is om op koude temperaturen te wassen.
◦ Let op dat wasmiddel niet per se bijdraagt aan het vervagen, al helpen sommige beter om het te voorkomen dan andere. Ieder vloeibaar wasmiddel is goed, maar zorg dat er in elk geval geen bleekmiddel in zit.
◦ Vloeibaar wasmiddel wast beter bij koude temperaturen dan poeder. Poeder lost niet helemaal op in koud water, vooral niet als je een kort programma gebruikt.

7 Sla de droger over.

Hitte is de vijand van zwarte kleding. Hang zwarte kleding aan de waslijn, of leg het te drogen op een rekje. Gebruik de droger niet, behalve als het echt niet anders kan. Als je de droger toch moet gebruiken, doe er dan geen velletje met wasverzachter bij.
◦ Als je je kleding aan de lijn droogt, zorg dan dat het niet in de zon hangt. Zonlicht werkt als natuurlijk bleekmiddel, waardoor je zwarte kleding zal vervagen.
◦ Als je toch de droger wilt gebruiken, zet hem dan op de koudste temperatuur. Hou het goed in de gaten zodat je kunt voelen of de kleding niet te droog of te heet wordt. Haal de kleding eruit als het nog een beetje vochtig is.

Tips 

1 Voeg een beetje azijn toe.

Voeg tijdens het spoelen van de wasmachine 250 ml witte azijn toe. Doe de azijn rechtstreeks in de trommel, niet in het wasmiddellaatje.
◦ Door azijn toe te voegen hou je de kleding mooi zwart, doordat het de kleur fixeert en restjes van het wasmiddel verwijdert. Die restjes kunnen anders een laagje op je kleding achterlaten, waardoor het lijkt alsof de kleur is vervaagd.
◦ Azijn is ook een natuurlijke wasverzachter.
◦ De azijn verdampt tijdens het spoelen, dus je ruikt er als het goed is niets van. Als het nog wel een beetje naar azijn ruikt, is dat verdwenen nadat je de kleding aan de waslijn hebt laten drogen.

2 Probeer zout.

Voeg 120 gram zout toe aan het wasprogramma. Doe het zout meteen in de trommel als je de donkere kleren erin stopt.
◦ Zout voorkomt dat de verf van kleding doorloopt. Het is vooral handig als je nieuwe kleding voor het eerst wast, maar het kan ook vervaagde kleuren opfrissen door achtergebleven restjes wasmiddel te verwijderen.

3 Gebruik een snufje peper.

Voeg 1 - 2 theelepels zwarte peper toe aan je wastrommel terwijl je de kleding erin stopt. Doe het niet in het wasmiddellaatje.
◦ Peper schuurt de achtergebleven restjes wasmiddel weg, en de zwarte tint van de peper kan de tint van de verf versterken.
◦ Tijdens het spoelen verdwijnt de peper uit je kleding.

4 Doe wat zuiveringszout in de trommel.

Doe 100 gram zuiveringszout in je trommel als je de zwarte kleding erin stopt. Het zuiveringszout moet in de trommel worden gedaan en niet in het laatje. Was de lading zoals normaal.
◦ Zuiveringszout helpt om witte kleding witter te maken. Maar je kunt kleuren, waaronder zwart, er ook feller mee maken.

5 Maak gebruik van de kracht van koffie of thee 

Zet 2 koppen (500 ml) zwarte koffie of thee. Voeg dit toe aan het spoelwater van de wasmachine na het wassen.
◦ Koffie en zwarte thee worden beiden gebruikt als natuurlijke verfstoffen. Lichte stoffen worden er bruin van, maar bij zwarte stof wordt de donkere kleur versterkt.

6 Textielverf

Zijn uw kledingstukken ondanks bovenstaande tips toch vaal geworden, of heeft u nog een doffe zwarte broek achter in uw kast gevonden? Dan kan textielverf uitkomst bieden. Deze verf bestaat er voor allerlei kleuren textiel, dus ook speciaal voor zwarte kleding. Hiermee kunt u uw vaal geworden kledingstukken weer nieuw leven inblazen door ze te verven. Wel is het belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking te lezen, hierdoor voorkomt u dat er iets misgaat in het verfproces.

 

Lees hier alle blogs -->

Terug naar blog

Reactie plaatsen